Gestrand in Huisduinen...

José Heemskerk is haar naam. Maar op haar kunststukken prijkt Jo-Zee en dat geeft precies aan waar haar werk vandaan komt. Uit de zee! Stukken hout die wie weet hoe lang in zee hebben gedobberd krijgen van haar een nieuw leven als kunstobject.

Aan de Noord-Hollandse kust ligt het prachtige walvisvaarder dorpje Huisduinen. Hier op de nog ongerepte stranden en de dijk jut José samen met haar hond Simon naar mooie stukken hout. Minimaal drie keer per dag zijn ze daar te vinden en wanneer er een goede Zuidwesterstorm langs is getrokken dan trekt José er weer op uit om te jutten.

Niet alles neemt zij mee… het hout wat José meeneemt verteld een verhaal. Het verhaal van de strijd tegen de elementen, de reis over zee waar het hout zijn uiteindelijke karakter heeft gekregen… Met vereende kracht worden deze stukken naar haar atelier gesleept waar het hout eerst zal moeten drogen.

Na een intensief proces van verwerking ontpoppen deze aangespoelde stukken hout zich tot prachtige unieke kunstobjecten. Van windvangers, panelen met zeilschepen, tot tafels, spiegels en lampen. Jo-Zee is van mening dat ook na de verwerking van het hout deze nog steeds een storm en stootje moet kunnen hebben en daarom zijn al haar werken zeer solide.

Alles wat zij maakt is uniek en dat maakt de objecten zo bijzonder. Tijdens het jutten heeft José al een idee wat het worden zal. Veel van haar objecten blijven onbewerkt en hebben een zilvergrijze kleur door het zout.

José begon destijds met tekenen en schilderen en heeft zich uiteindelijk ontplooit tot een kunstenaar met vele vaardigheden. Daarnaast is zij ook musicaal goed onderlegd en zijn menig exposities opgeluisterd met djembee jam-sessies en didgeridoo.

Benieuwd naar het werk van Jo-Zee? Laat een bericht achter of kijk in de agenda waar de aankomende exposities zijn.

Bedankt voor de getoonde interesse en hopelijk tot ziens bij Kunst van de Kust!

Top